top of page

Detox-ul și alimentația alcalină


Pentru a înțelege mai bine care este legătura dintre o detoxifiere eficientă și alimentatie, trebuie să înțelegem ce sunt toxinele și de ce ar fi nevoie de o detoxifiere. Mulți pot să spună că ei nu consumă "otrăvuri" și deci nu au toxine. “Adevărul este ca trăim într-o mare de toxine care ne distrug corpul și mintea” așa cum zice și doctorul Mark Hyman autorul cărții "What the Heck Should I Eat".



DE UNDE PROVIN TOXINELE?


Toxinele sunt clasificate în două mari categorii, în funcție de sursa lor:


Toxine interne – se mai numesc endogene, așa cum spune și numele, generate în mod natural de corpul uman. Ele rezultă în urma proceselor interne metabolice care produc reziduuri. Aceste reziduuri sunt eliminate, într-o oarecare măsură prin procesele cunoscute de eliminare.


Toxine externe – sau exogene ajung în corpul nostru, în mod firesc prin inhalare, ingerare sau absorbire. Câteva exemple ar fi mai jos:

  • Poluare

  • Fum de țigară

  • Medicamente

  • Aditivi alimentari

  • Pesticide și erbicide cu care sunt tratate legumele și fructele

  • Microorganisme (bacterii, viruși)

  • Diverse substanțe chimice care ajung în corp prin intermediul produselor de îngrijire (creme, săpunuri, farduri)


Dezechilibrul se produce atunci când în corp se acumulează o cantitate mai mare de toxine, provenind din toate aceste surse, iar corpul nu mai face față cu eliminarea sau neutralizarea lor. Prezența toxinelor în exces în corp produce inflamații ale organelor responsabile cu detoxifierea (ficatul) sau inflamează căile de eliminare a toxinelor (colonul, rinichii, căile respiratorii, pielea, etc.)


Primele semne că ar fi necesară o detoxifiere eficientă sunt:

  • dureri de cap,

  • alergii, inflamații,

  • oboseală cronică,

  • transpirație excesivă,

  • luarea în greutate

  • balonări.


Atenția pe care o acorzi alimentației și un consum adecvat de apă, odihnă, activitatea fizică sunt doar câteva măsuri pe care le poți lua pentru a menține un echilibru în corpul tău.

Este o ecuație simplă acest echilibru, atât de simplă încât este păcat să o ignori! Mai jos sunt câțiva pași care te pot ajuta să începi o detoxifiere adevarată.


ALIMENTE ALCALINE

Alimentația alcalină este un pas important în detoxifierea eficientă a organismului.

Poate nu ești genul de persoană pasionată de chimie și în punctul acesta te-am piedut. Dar trebuie să știi, corpul nostru iubește chimia, și mai ales iubește alimentele alcaline. Noi nu prea ținem cont de asta. Să aruncăm o privire la ceea ce ne place nouă: cărnița, bacon prăjit, cartofii prajiți, pizza, cafea, ciocolată, bere, vin …


ALIMENTELE CU INDICE GLICEMIC MIC


Consumă alimentele cu indice glicemic mic – te ajută să redai echilibrul corpului fiind un alt pas important în detoxifierea eficientă a organismului.

Consumul excesiv de dulciuri sau de alimente cu indicele glicemic mare a fost asociat cu bolile cardiovasculare, obezitatea, cancer, diabet etc. Aceste boli îngreunează procesul prin care corpul tău se poate detoxifica singur.

Vei descoperi multe alimente preferate cu indice glicemic mic sau mediu care îți vor ajuta organismul să ajungă la un echilibru, ceea ce va aduce un plus de sănătate și de energie.


ALIMENTE FĂRĂ GLUTEN


Consumă cât mai multe alimente fără gluten.

Glutenul este o proteină “lipicioasă”care se găsește în grâu (paine, paste, prajituri)

Datorită glutenului aluatul este pufos, elastic și bine crescut.

Dar, tot glutenul produce inflamație la nivelul aparatului digestiv.

O alimentație săracă sau chiar fără gluten are multe beneficii pentru sănătate.


BEA MAI MULTĂ APĂ

Apa este cea care “transportă” toxinele nedorite din corp, eliminandu-le prin urinare, respirație sau prin transpirație. Imaginează-ți consumul de apa ca pe un duș interior atât de necesar. Așa cum apa nu poate fi înlocuită la duș (nu ne “spălăm” cu suc, bere, cafea …) la fel nu poate fi înlocuită în dușul intern al corpului.

Bea apă, apă simplă pentru o detoxifiere adevarată.


SOMNUL


Somnul îi permite creierului să se reorganizeze și să își “reîncarce” bateriile, precum și să elimine produsele secundare toxice care s-au acumulat pe parcursul zilei.

Dacă te confrunți cu privarea de somn, corpul tău nu mai are timp să îndeplinească aceste funcții, astfel că toxinele se pot acumula și pot afecta mai multe aspecte ale sănătății.



MIȘCAREA

Se vorbește mult despre importanța mișcării în slăbire și detoxifiere. Dacă aceste afirmații sunt pentru tine doar un slogan nu prea convingator, dă-mi voie să îți explic pe scurt rolul mișcării în menținerea sănătății fiind un pas important în procesul de detoxifiere eficientă.


Acordăm multă atenție sistemului circulator din organismul nostru, știind că sângele alimentează organele și celule cu nutrienți și deducem că o circulație sanguină bună este benefică pentru tot corpul.


Dar ignorăm un alt tip de circulație, cea limfatică. Aceasta este responsabilă de protecția sistemului imunitar și de transportul și eliminarea toxinelor.

Doar că sistemul limfatic nu are o pompă (așa cum este inima pentru sistemul circulator) ceea ce “mișcă” sistemul limfatic este MIȘCAREA!

O viață sedentară = un sistem limfatic blocat, cu toate consecințele negative care rezultă de aici.


Uneori trebuie să ne spunem: Este timpul pentru un restart pentru o detoxifiere eficientă!

Sau, este timpul pentru programul FIT6 - Etapa 1



135 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page