top of page

Totul despre quinoa

Quinoa, cereala mamă a incașilor


Quinoa a devenit cunoscută în ultimii ani drept un adevărat superaliment, plin de nutrienți, cu puține contraindicații și foarte ușor de inclus în orice dietă, indiferent cât de restrictivă ar fi. Vechii incași quinoa mama tuturor cerealelor sau „chisaya mama”, iar plantațiile de quinoa erau considerate sacre.


Chiar dacă incașii o numeau cereală, în prezent știm că ea este de fapt o pseudo-cereală. Din planta de quinoa se mănâncă semințele, care au calități nutritive deosebite.


Proprietățile nutritive ale quinoa. De ce merită inclusă în alimentația ta


Quinoa este numită superaliment datorită conținutului ridicat de vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali sănătății noastre. Totodată, quinoa nu conține gluten, este ușor de digerat și nu are un conținut caloric ridicat, astfel încât o pot consuma fără probleme și persoanele cu intoleranță sau alergie la gluten, cât și persoanele care urmează o cură de slăbire. Având un conținut ridicat de proteină, quinoa este consumat și de cei care urmează o dietă vegetariană sau raw-vegană.


Quinoa este bogată în proteine și fibre, având în compoziție și lisină, un aminoacid important în absorbția calciului.


Conținutul de vitamine și minerale ale semințelor de quinoa


Semințele de quinoa au un conținut ridicat de vitamine și minerale: Vitamina B1 (tiamina), Vitamina B2 (riboflavina), Vitamina B3 (niacina), Vitamina B6, Vitamina B9 (acid folic), Colina, Vitamina E, Calciu, Fier, Magneziu, Mangan, Fosfor, Potasiu, Sodiu, Zinc.


Quinoa în alimentația copiilor


Quinoa poate fi introdusă în alimentația copilului începând cu vârsta de 8 luni. Ușor de digerat, dar sățioasă, quinoa este un ingredient potrivit, ce poate fi introdus cu succes în piureurie copiilor.


Chiar dacă vorbim despre un aliment sănătos și cu puține contraindicații, este de preferat să discuți cu medicul decizia de a introduce quinoa în alimentația bebelușului. Pediatrul este cel mai în măsură să-ți răspundă la această întrebare, dar și să-ți ofere indicații cu privire la modul de gătire, asocieri potrivite și cantități. Quinoa este potrivită și pentru prepararea unor deserturi sănătoase, iar copiii o vor adora cu siguranță.


Sub ce forme și cum se consumă quinoa


Din planta de quinoa se mănâncă doar semințele, care se gătesc prin fierbere timp de 15 minute. Mai este consumată consumată și sub formă de făină de quinoa, fulgi de quinoa sau germeni de quinoa.


Prepararea semințelor de quinoa nu este deloc dificilă. Quinoa se spală bine înainte de preparare, în caz contrar având un gust ușor amar. La fierbere se pune o parte quinoa la două părți de apă. Când apa începe să fiarbă, se pune quinoa și se lasă la fiert timp de 15 minute sau până când se absoarbe toată apa. Prepararea seamănă cu cea a orezului.

908 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page